Mengenal Margin Call Lebih dalam pada Trading Forex ...

Pengalaman & Realiti Sebenar Main Forex

Aku nak kongsi realiti sebenar main forex. Boleh ke jadi kaya kalau main forex? Senang ke main forex? Forex ni scam atau benar? Kalau nak tau jawapannya, rajin-rajinkanlah diri untuk baca pengalaman yang aku kongsikan di bawah ni. Kalau korang malas nak baca, boleh skip ke perenggan yang terakhir untuk mengetahui jawapannya.
OK! Ceritanya bermula bila aku decided untuk main forex selepas aku diberhentikan kerja (24 jam notis) oleh syarikat aku. Sebelum diberhentikan kerja, aku ada jugaklah ilmu asas pasal forex trading ni. Sebab tu aku macam confident untuk menganggap yang aku boleh jadikan forex trading sebagai full-time job aku. Tambahan pula dalam account aku masa tu ada dalam ~RM30k duit saving.
So sebagai permulaan, aku decided untuk join satu group Telegram forex signal oleh FxProfitPips. Aku terpengaruh untuk masuk group forex signal tu sebab diorang selalu claimed yang group tu selalu menang trading dengan"95%" winning rate & siap cakap boleh dapat untung USD100 dalam sehari dengan deposit USD10 sahaja sebagai permulaan. Pastu aku register dengan bukak forex account sebanyak USD60 bersamaan ~RM250 (Group Telegram forex signal tu buat duit melalui commission bila kita menang trade sebab kita register di bawah group forex signal tu).
Bila aku start live trading & follow signal group Telegram tu, baru aku tau yang realiti forex ini tidak indah sebenarnya. Nak dipendekkan cerita, group forex signal tu bukannya selalu menang trading pon. Kalau menang pon kadang2 jer. Bila diorang menang trading, punyalah diorang bangga & buat announcement kat group Telegram. Tapi bila diorang kalah dalam trading, krik krik.. Senyap macam tu jer. Apa yang aku boleh conclude kan tentang group forex signal tu (FxProfitPips) adalah winning rate diorang bukannya 95%. Pastu untung USD100 dalam sehari dengan berbekalkan deposit USD10 tu semua propaganda jer lebih.
Account trading aku sebanyak USD60 tu margin call dalam masa 2-3 bulan. Itu pon aku trade guna lot kecik 0.01 untuk setiap trade. Secara kesuluruhan, aku dah spent duit sebanyak RM250 (Bukak account trading) & RM100 (Untuk beli buku2 bacaan tentang forex). So total duit yang aku dah habiskan untuk forex adalah sebanyak RM350 dalam masa 2-3 bulan tu.
Kenapa aku kongsikan pengalaman aku ni semua kepada korang? Sebabnya aku tak nak korang terpedaya dengan fantasi2 yang ditanamkan oleh group2 forex signal kepada orang2 yang tengah terdesak nak membuat duit tambahan. Sebab bila korang follow group forex signal tu, bila korang menang trade, group forex signal tu dapat commission. Tapi bila korang kalah trade, group forex signal tu tak rugi apa2. Korang rasa adil ke macam tu? Aku pon bersyukur sebab aku cuma rugi RM350 sepanjang aku terjebak dengan forex ni. Sebab ada jer ramai orang lain yang dah menghabiskan beribu-ribu ringgit sebab nak mengejar fantasi untuk menjadi kaya dengan bermain forex.
Aku tak nafikan ada orang yang mendapat untung besar dengan trading forex. Tapi orang2 macam tu dah memang pon kaya sebelum ni sebab diorang ada simpanan duit yang banyak atau ada buat bisnes selain trading forex. Jadi bila diorang kalah trade, tak effect diorang pon sebab diorang ada banyak duit backup dari saving atau income2 yang lain. Tapi kalau korang nak main forex dengan hanya berbekalkan duit saving yang sikit seperti contoh RM1000 di dalam account bank, korang sebenarnya melakukan kesilapan yang besar.
Alasan yang selalu diberikan kepada orang2 yang rugi dalam forex adalah ilmu kena cukup, trading forex & main forex adalah 2 perkara yang berbeza, kena pandai buat analisis, bla bla bla and seterusnya. Aku mengaku memang ada betulnya di situ di mana kita kenalah pandai/berilmu dalam membuat sesuatu perkara seperti contoh trading forex atau perkara2 yang lain. Tetapi aku rasa ramai orang jarang bercerita tentang realiti sebenar forex, sebab semuanya lebih suka nak bercerita indah tentang forex. Jadi aku rasa aku macam ada tanggungjawab untuk memberitahu realiti sebenar tentang forex kepada orang2 yang ada plan nak cuba try test forex ni.
Jadi sebagai kesimpulan, boleh ke jadi kaya kalau main forex? Jawapannya boleh, kalau korang ada ilmu yang cukup tentang forex & juga duit simpanan yang banyak giler. Jadi bila korang rugi, korang takkan rasa terkesan daripada kerugian tu. Senang ke main forex? Jawapannya susah, sebab kalau senang takkan ada orang yang miskin di dalam dunia ni sebab semua boleh generate duit melalui forex trading. Forex ni scam atau benar? Ada yang scam & ada yang betul. Aku nak nasihatkan kalau nak follow group forex signal, kena berhati-hati. Sebab kebanyakkan daripada group2 forex signal ni selalu suka heboh kepada satu dunia bila diorang menang trade, tapi bila diorang kalah trade terus diam sejuta bahasa. Dari situ boleh nampaklah diorang tak telus/jujur kepada orang2 yang join group forex signal tu.
Sekian. Terima kasih kepada sesiapa yang membaca post ini sampai habis.
submitted by siber3000 to malaysia [link] [comments]

MARGIN CALL  Istilah Istilah dalam Forex Cara menghitung leverage, margin, margin call dan margin level MARGIN CALL FOREX TRADING, itu apa sih?? MARGIN CALL FOREX KARENA ROBOT TRADING What Is Margin Call?  FXTM Learn Forex in 60 Seconds ... PENGALAMAN SAYA MENGENAL FOREX DAN MENGALAMI MARGIN CALL

Margin pada trading di pasar Forex diukur dalam satuan nilai. Kata "satuan" merujuk pada nilai transaksi, misalnya $100,000 yang dengan sistem trading margin dapat ditransaksikan dengan dana lebih kecil, misalnya 0.5% dari nilai aslinya, atau sekitar $500. Hal tersebut bisa terjadi, karena trading forex tidak melibatkan mata uang secara fisik. Untuk bisa membeli atau menjual mata uang, Anda ... Istilah Dalam Margin Call. Istilah margin call merujuk pada sejumlah modal yang diperlukan trader untuk membuka transaksi pada market forex. Bisa dikatakan bahwa margin merupakan jaminan yang diperlukan broker. Kondisi margin call terjadi ketika broker menutup aktifitas trading secara paksa demi menjaga kerugian tidak bertambah. #1. Margin awal. Dalam hal ini, margin diartikan sebagai jaminan ... (Baca juga: Apa Arti Margin Dalam Trading) Untuk yang memakai satuan Lot: Margin = Jumlah Lot x 100,000 x %Margin x Harga quote. Contoh 1: Kita melakukan order buy (Ask) di mata uang EUR/USD sebanyak 1 lot dengan Leverage 1:100 dan harga kurs Bid/Ask-nya saat itu adalah 1.2998/1.3000, maka perhitungan marginnya yaitu: Margin = 1 x 100,000 x 1% x 1.3000 = $1300 . Untuk yang memakai satuan ... Margin level berguna untuk membatasi kerugian pada trading forex agar tidak semakin besar.Bermanfaat sekali sebagai kontrol resiko management keuangan .Kita akan membahas cara menghitung margin level atau margin call dalam trading forex. Dibawah nanti akan dijelaskan apa itu free margin atau margin bebas dan marginlevel yang aman Dalam trading forex, pengertian ini menjadi sedikit berbeda. Banyak yang menyebut, margin call layaknya malaikat maut yang siap memusnahkan seluruh dana yang trader miliki. Hal ini didasarkan pada banyaknya pengalaman trader pemula yang merugi akibat margin call. Dana mereka terkuras habis bahkan bisa berjumpa dengan margin lebih dari 5 kali. Belajar Forex. Salah satu yang menjadi momok bagai trader berpengalaman maupun yang baru belajar forex adalah Margin Call.Margin Call merupakan saat ketika broker memutuskan untuk menutup posisi trading kita yang masih terbuka dalam kondisi loss (rugi) karena terjadinya situasi di mana dana yang kita miliki di rekening broker tersebut merosot hingga berada di bawah tingkat margin yang telah ... Apa itu ‘Margin Call’ dalam Forex? Trader hampir selalu melakukan trading dengan margin. Malahan, broker memberikan Anda kesempatan untuk trading dengan uang yang sebenarnya tidak Anda miliki. Leverage rata-rata Forex sangat tinggi, antara 50:1 dan 200:1. Leverage akun hingga rasio maksimal 200:1 berarti penurunan nilai sekecil apa pun dalam trading aktif dapat menghabisi saldo Anda. Saat ...

[index] [13951] [9783] [16866] [4046] [6214] [6734] [15991] [3130] [24218] [5369]

MARGIN CALL Istilah Istilah dalam Forex

Signal Trading Gratis Setiap Hari dan Komunitas Trading Terbaik di Indonesia, klik: http://nfcvip.net/komunitas/ Bergabunglah bersama ribuan trader lain yang... MARGIN CALL FOREX TRADING, itu apa sih?? ... Penggunaan Robot atau Expert Advisor dalam Trading Forex Gold www.belajarforex.biz - Duration: 34:16. Novry Simanjuntak 35,463 views. 34:16 . KORBAN ... Margin Call is a notification, denoted as a fixed percentage, which lets you know that you need to deposit more money in your trading account. Watch the full... MARGIN CALL Istilah Istilah dalam Forex Pelatihan Profit Internasional. Loading... Unsubscribe from Pelatihan Profit Internasional? Cancel Unsubscribe. Working... Subscribe Subscribed ... Cara Menghitung Lot Dalam Forex Agar Terhindar dari margin call - Duration: 15:00. Dwiyan Anggara 72,566 views. 15:00. ... (THE Top Strategy for Forex Trading) - Duration: 32:00. No Nonsense Forex ... Bahasan yang sudah seharusnya dipahami oleh semua trader yang sedang menjalankan atau akan menjalankan bisnis forex. Pertama kita sebagai trader harus memahami konsep perhitungan margin dan ...

http://binary-optiontrade.nonptheholin.ga